Személy

Edward Norton

színész, szereplő, producer ...
 
Született: 1969. augusztus 18. (48 éves) (Amerikai Egyesült Államok, Boston, Massachusetts)


Értékelés:

418 szavazatból
Szerinted?
Debütálása, a Legbelső félelem (Primal Fear), melyben Richard Gere partnereként láthattuk, azonnal meghozta a szakmai elismerést számára. A filmben nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplőnek járó Oscarra, valamint Arany Glóbusz Díjra jelölték. Következő emlékezetes alakítása Woody Allen A varázsige: I Love You (Everyone Says I Love You) című filmjéhez fűződik, melyben Drew Barrymore és Goldie Hawn partnereként játszott. Ezt követte Milos Forman Larry Flynt - A provokátor (The People vs. Larry Flynt) című produkciója, ahol Woody Harrelson és Courtney Love oldalán tűnt fel. E három filmben nyújtott alakításáért a National Board of Review, a Los Angeles-i filmkritikusok, a bostoni filmkritikusok és a texasi filmkritikusok a legjobb mellékszereplőnek járó díjjal jutalmazták.
Az Amerikai história X című filmben való szerepléséért (American History X) a legjobb színésznek járó Oscar-díjra jelölték. A David Fincher rendezte Harcosok klubja (Fight Club) is jelentős filmje.

Linkek:
Vélemény:


szeptember 14. 19:40
Hát igen.... :-)...negatív szerepben muszáj neki valóban annak lenni, és remekül csinálja, az egyik legtehetségesebb színész, bármiben legyen is. De ha még vacillálsz, könnyen megszeretheted, ha megnézed a Mágus, A színes fátyol, Az utolsó éjjel, vagy az Ég velünk c. filmekben. És ami mindent visz, A legbelső félelem-de ott nem pozitív oldaláról mutatkozik meg., hanem a tehetség oldaláról. Viszont én még ott is nagyon szerettem. Akit igazán szeretünk, játszhat bármit is-egy a fontos-hogy ő játssza. És akkor minden rendben van.

szeptember 12. 22:27
Sokáig nem tudtam eldönteni, hogy kedvelem-e Edward Nortont, mert amikor negatív karaktert formál meg akkor hihetetlenül antipatikus. Amikor viszont pozitív a figurája, akkor meg egészen magával ragadó. Szóval nem jutottam dűlőre vele kapcsolatban, de valószínűleg épp ettől tehetséges, és jó színész.

2016. február 14. 00:35
Az egyik legjobb színész a korosztályában (lehet, hogy az utolsó két szó fölösleges), aki ráadásul még intelligens is.
Nagyon erős kezdése volt, Legbelső félelem, Amerikai história X, Harcosok klubja, de még Az utolsó éjjelt is ide sorolnám.
Aztán volt kb 10 év, amíg alig kapott normális filmben normális szerepet, bár szerintem a Színes fátyol nem volt rossz, ha nekem kissé negédes is lett.
Az utóbbi időben viszont szerepel jobb filmekben, pl a Wes Anderson-alkotások (például Holdfény királyság), illetve a Birdmanben is jó volt.
Kár, hogy főként mellékszereplőként gondolnak rá, el tud ő vinni egy filmet a hátán, ha van rá lehetősége.
Hogy miért volt egy kiesett évtized a pályáján?
Hát, ez nehéz kérdés. Nagy a konkurencia, nem volt szerencséje, nem jól választott szerepeket (bár szerintem inkább eleve nem kapott jó ajánlatokat), nem találta meg a megfelelő rendezőt, aki benne gondolkodott... Mint anno de Niroban, majd DiCaprioban Scorsese, vagy többekben Tarantino, vagy mondjuk Ethan Hawke és Linklater, de nyilván lehetne még példákat mondani.

Összes hozzászólás