Film

Prometheus

amerikai-angol fantasztikus kalandfilm, 126 perc, 2012 16 éven aluliak számára nem ajánlott
    • mb
    • f

Értékelés:

935 szavazatból
Szerinted?

A tudósok idegen civilizáció emlékeire bukkannak a Földön. Az ősi jelek útmutatását követve a Prometheus űrhajót útnak indítják a világegyetem távoli sarkába, hogy választ találjanak az emberiség alapvető kérdésére. A legénységet két tudós vezeti. Shaw vallásos hitétől vezérelve szeretne találkozni az istenekkel, Hollowayt a kalandvágy hajtja. Ám egyikük sincs felkészülve az iszonyatra, ami a bolygón vár rájuk. Könyörtelen ellenféllel találkoznak, összecsapásuk tétje az emberi faj jövője.

Bemutató dátuma: 2012. június 7. (Forgalmazó: InterCom)

Stáblista:

Kapcsolódó cikkek:

Díjak és jelölések:

  • BAFTA-díj (2013) - Legjobb vizuális effektusok jelölés
  • Oscar-díj (2013) - Legjobb vizuális effektusok jelölés

Vélemény:

január 20. 00:47:11
január 20. 00:47:11
A Prometheus helyszíne az LV-223 (Varsa) kisbolygó, az Alien legénysége pedig az LV-426 (Acheron) nevű holdra szállt le. Ezek a Zeta II Reticuli kettőscsillag rendszerben találhatók, ami a Wikipedia szerint 39, a film szerint 35 fényévre van a naptól. Bár a filmben az is elhangzott Vickerstől, hogy félmilliárd mérföldre vannak a Földtől, ami jó nagy butaság, mivel ilyen távolságra nagyjából a Jupiter van. (átlagtávolsága a Földtől 490 millió km) Szóval én inkább a Wikipedia adatára szavaznék. A két csillag különben nagyon hasonló a Naphoz és sötétebb éjszakákon szabad szemmel is láthatóak.
szavazat: 9/10 január 19. 15:40:43
január 19. 15:40:43
"Sajnos" megvan DVD-n, így ma biztosan kihagyom.
szavazat: 6/10 2018 dec. 29. - 18:01:34
2018 dec. 29. - 18:01:34
Hát, 2012-ben azt írtam, hogy hamarosan folytatom a szériát az Alien-filmekkel, nem siettem el, az biztos. Viszont, így, azon filmek megnézése után, egy kicsit kiegészíteném az akkori hozzászólásomat néhány dologgal. Már itt az elején leszögezem, hogy én most az Alien-Covenant folytatást is figyelembe véve fogom leírni az észrevételeimet, nem csak úgy, mintha csak a Prometheust láttam volna (ja igen, és nem olvastam egyetlen képregényt vagy könyvet sem a szériához kapcsolódóan, de ez gondolom már feltűnt mindenkinek, és nagy valószínűséggel nem is fogom elolvasni őket).

MOSTANTÓL SPOILEREK LEHETNEK!!!
Sokan sokfélét mondanak/állítanak arról, hogy akkor ez a film most az Alien-részek előzményének tekintendő, vagy csak egy spinoff, ami ugyanabban az univerzumban játszódik. Erre részben szerintem maga a film is megadja a választ, mivel láthatunk egy polipszerű lényt, ami a végén jó nagyra nő és valljuk be, azért elég hasonlóan néz ki, mint egy facehugger, valamint a legvégén ugye az alient, aki kikel a "teremtő" testéből (aki azt nem aliennek nézi/nézte, vagy csak azért is meg akarja magát győzni, hogy nem az, felőlem nyugodtan tegye). Lehet itt jönni olyanokkal, hogy egy aliennek látszó lény, igen, nem teljesen úgy néz még ez ki, mint a Halál filmekben, de az Alien-Covenant ezt még inkább alátámasztja. Szóval, ez a film, mint kiderül időben az Alien-filmek előtt játszódik, ugyanabban az univerzumban és a Covenant történéseivel együtt simán tekinthető az Alien-filmek előzményeinek, már, ha össze fogja majd Ridley Scott kapcsolni valahogy a Nyolcadik utas: A Halállal a történetet (mert remélhetőleg azért ez is meg fog történni, igaz, nem tudom, hogy még egy filmet tervez-e ehhez, vagy akár többet is). Természetesen, ha csak a Prometheust nézem, vannak benne megválaszolatlan kérdések, történések, melyekre részben kapunk magyarázatot a kivágott/alternatív jelenetekben (kár, hogy ezeket csak extraként nézhetjük meg a Blu-rayen és nem készítettek egy kibővített változatot is, mert több, mint 30 perc kivágott jelenetet nézhetünk meg az extrákban, melyet az alkotók audiokommentárjaival is megnézhetünk), részben pedig az Alien-Covenant folytatásban is kitérnek néhány dologra.
A színészekről is azt tudom elmondani, mint korábban is, jók voltak az új karakterek, Charlize Theron gyönyörű, mint mindig; Noomi Rapace is remekül hozta a karakterét (vártam is, hogy milyen szerepe lesz a folytatásban, de nem nagyon okozott meglepetést a széria ezzel kapcsolatban); Michael Fassbender pedig szintén remekül hozta a droid szerepét (amit a Covenantban csak még tökéletesebbre fejlesztett). Újabb morzsákat tudunk meg a Weyland vállalatról is, sőt, megismerjük a vállalat tulajdonosát, akit Guy Pearce szintén remekül alakít.
Nekem magával a látvánnyal, helyszínekkel, lényekkel, effektekkel most sem volt bajom, úgy emlékszem, annak idején moziban is nagyon látványos volt megnézni. A zenék is jók voltak és a magyar szinkron is, Viczián Ottó hangja tényleg nagyon jó volt Fassbenderhez és a gépi karakteréhez.
Nem rossz film ez sem, de talán ez tetszett a legkevésbé, mert ha nem nézem a Covenantot, akkor valóban elég sok történés marad megválaszolatlan, ami azért nem annyira gáz, mert szeretem azt is, ha a későbbi folytatásokban jönnek a magyarázatok, vagy ha a nézők fantáziájára bíznak bizonyos dolgokat. Így nézve (és az Alien-részeket is látva) most már nem adnék 8 pontot erre, csak kb. 6/10-et, ezért módosítom is az értékelésemet.
2018 nov. 20. - 22:07:55
2018 nov. 20. - 22:07:55
Nem értettem, hogy ...

*** SPOILER ***

Az android fertőzte meg a fiút, az meg a lányt, de miért is? Honnan tudta hogy több űrhajó is van? Nekem nem derült ki, hogy mi volt a szerepe a filmben.
Az öregnek ez valószínűleg nem volt célja, akkor ő miért csinálta? Kinek a megbízásából és miért?

A Tervezők végül is miért akarták megsemmisíteni az emberiséget a Földön? Nekem nem derült ki, vagy ebből nem is kellett volna?
2018 nov. 20. - 13:55:45
2018 nov. 20. - 13:55:45
Elmondom, miért vannak itt - ez volt az első hülye mondat nekem a fimben. Majd felszállnak 14-en egy úrhajóra, ahol 2 évig aludni kell, hogy később elmagyarázzák, miért is. Nagyon logikus. Jobb lett volna azt mondani, ismételjük át miért vannak itt.
2018 nov. 19. - 22:05:28
2018 nov. 19. - 22:05:28
Sok filmben (ebben is) visszatérő jelenet (mintha csak kötelező időkitöltés lenne) van olyan karakter, akinek már a film elején tele van a f...a azzal, hogy milyen sokáig tartott az út, mekkora hülyeség az amit csinálnia kell, meg sincs fizetve, már csak 1 napja volt a nyugdíjig és/vagy szolgálati idő végéig, stb. stb.
Ezeket az embereket az utcáról rabolják el, mint a középkori urak a szolgákat? Úgy indulnak el, hogy azt sem tudják hová, miért mennek? Ha pedig titkos a dolog, akkor miért jelentkezik? Maradjon otthon.
szavazat: 10/10 2018 jún. 29. - 20:02:08
2018 jún. 29. - 20:02:08
Azok a kamu pénzemberek és a darwinista (zoológus vagy micsoda) csóka nagyon nem illett a képbe (A vallásosak egy része nem ismeri a darwinizmust kielégítően, másik része pedig elfogadja és nem tartja összeegyeztethetetlennek a vallást az evolúcióval. II. János Pál pápa fejtette ki, hogy a darwinizmus nem ellentétes a keresztény dogmákkal.). Különben kurva jó film, ha nem láttam volna akkor is így gondolom.
A pánspermium elmélet nem ütközik a darwinizmussal (általános iskola), különben kereszteznék egymást az elméletek.
2018 jún. 28. - 18:09:06
2018 jún. 28. - 18:09:06
Szerintem is nagyon gyenge volt. Halálra untam magam közben. Túl nagy volt a hírverés körülötte, aztán egy nagy semmi lett belőle.
2018 jún. 28. - 14:23:26
2018 jún. 28. - 14:23:26
szerintem a bolygó neve halál volt a legjobb mondjuk az james cameron film volt nekm ő az no1
szavazat: 7/10 2017 nov. 11. - 13:50:37
2017 nov. 11. - 13:50:37
A Prometheusszal/Aliennel kapcsolatban nekem nagyon-nagyon nem tiszta valami.
A nyolcadik utas: a Halálban ugye az a helyzet, hogy Ripley-ék egy bolygóra tévednek, egészen pontosan az LV-426-ra, ahol megtalálják egy földönkívüli hajó roncsát, amirõl nem tudni, hogy került oda. Erre 2012-ben jön az elõzményfilm, a Prometheus. Az a film ugye úgy végzõdik, hogy lezuhan az a kifli alakú ûrhajó. És nekem már így össze is állt a kép arra vonatkozóan, hogy miképp került az LV-426-ra az a roncs. Igen ám, de többszöri megtekintés után kiderült, hogy a Promi végén az a gépezet nem az LV-426-on, hanem az LV-223-on zuhant le! Most akkor mi van?
szavazat: 5/10 2017 okt. 15. - 13:45:27
2017 okt. 15. - 13:45:27
Nem tudom, mi akart ez lenni, de se a horrorfaktort nem találták el, se a mondanivalós részeket. Azt éreztem, hogy nagyot akart alkotni Scott, de két szék közül a földre esett, mert kurvára nem találta meg az összhangot, és a sztori sem áll meg önmagában, csak még több kérdést vet fel. Lehetett volna ez egy jó film, de a dramaturgia is nagyon el lett baszarintva. A zenék sokszor feleslegesen szóltak, sokkal jobb lett volna az adott jelenet muzsika nélkül. A teremtõk szála volt az egyetlen, ami érdekelt, de hát nem sokat kaptunk belõle. Ha az alapötletet nézem, ötletes, fasza, de a kivitelezés egy nagy bukta. Fassbender alakítása tetszett, meg a tudós, aki megmekken és zombiként támad a társaira, bár ott is kamerakapkodás, vágás vágás hátán, ami élvezhetetlenné tette a jelenetet.

5/10
2017 okt. 15. - 05:03:36
2017 okt. 15. - 05:03:36
*** SPOILER ***

Érdekességek:

A végén, amikor az alien kijön a mérnökbõl, olyan nagy, hogy el sem fért volna benne :)
Szerintem jó karakter volt Elizabeth Shaw, és Noomi Rapace jól játszotta. Hála a forgatókönyvírónak, hogy Vickers szétlapult. Az alakítása úgyis lapos volt.. ;) Nem állhatom Theront.
Klasszikus filmes gag, hogy futnak valami elõl, ami dõl feléjük, de pont arra, amerre dõl :D Shaw meg is mutatta, amikor már majdnem rádõlt a hajó, õ egyszerûen elgurult elõle oldalirányba :)
Az android sokkal fejlettebb, mint az Alien 1 vagy 2-ben, pedig idõben még elõtte járunk. (??)
A space-jockey, (itt mérnök) az Alien 1-ben nem úgy nézett ki, mint aki szkafandert visel. Az egy olyan lény volt, amilyennek kinézett. Itt meg kitalálták, hogy az a kinézet csak egy szkafander volt rajta, és alatta õ egy nagy fehér mérnök. De kérdem én, miért kell neki szkafandert húznia, mielõtt elindul a hajóval valahová? Bent van a hajóban, a pilótaszékben. Ez nem amerikai ûrsikló..
Ez a film teli van hibákkal. Maga a sztori a legnagyobb hiba. Ez a mérnökös teremtõs badarság nem kellett volna bele. Azért akadnak szép jelenetek, és Elizabeth Shaw karaktere és az õt alakító Noomi Rapace pont az egyik pozitívuma. Azóta már láttam a Covenantot, sokkal jobb lett. Másik nõi fõszereplõt kaptunk, Daniels (Katherine Waterston) és õ is nagyon jó, és remélem, hogy maradni fog a harnadik részben is. Méltó utódja lehetne Ripleynek! A Covenantben is van pár hiba, de kevesebb, és több a pozitívum. Az egyik hiba pl. hogy ha Walter fejlettebb és ellenállóbb, erõsebb, mint David, akkor miért utóbbi került ki gyõztesnek kettejük párharcából? Az megvan, hogy David gátlástalan és gonosz, de ez addigra le kellett jöjjön Walternek is, szóval bealudt? Mivel az egyik gag pont ez, hogy Walter a végén nem is Walter, így azt sajnos nem láthattuk, hogy sikerült Davidnek legyõznie õt. Ez bizony örök kérdés marad, hacsak nem mutatják be a harmadik részben.
2017 okt. 14. - 13:02:27
2017 okt. 14. - 13:02:27
Most hogy megnéztem harmadjára a "Covenant" c. részt, azt kell mondjam jobb mint a Prometheus.
Utóbbi tele van kérdésekkel, meg keveredéssel, keresztezõdik mindenki-mindenkivel.:)
A Covenant meg hozza a szokásos Alien feeling-et, persze nagyon hasonlít az elsõ részre. Nekem a 2 android párbeszédei, illetve harca tetszett a legjobban.
Sajnos R. Scott elfelejtette megmagyarázni a Prometheus-t, talán majd a 3. részben?
szavazat: 10/10 2017 okt. 13. - 14:10:29
2017 okt. 13. - 14:10:29
Az utóbbi évek legmegosztóbb filmje, a blogokon fél évig ment róla a vita.
Kihagyjuk az alapot, hogy Scott-ra az Alien-rajongótábor és a szintén azt váró kritikusok rá akarták eröltetni a sorozat folytatását.
Scott azonban - szerintem helyesen - a SW-féle vonalat tartotta jobbnak, azaz a elõzmények elmesélését. Így aki az Alin sokadikta várta, eleve ez ellen prüszkölt.
Szerintem meg ritka elgondolkodtató mû, csak az elsõ perceken félórákat lehetett vitatkozni!
Ez az igazi scifi.
2017 szept. 06. - 15:08:45
2017 szept. 06. - 15:08:45
Nem volt rossz, de a leggyengébb eresztés szerintem. A végén az a polipszerû valami irtó undorító volt... :D Szóval jól sikerült... A szõke csajt viszont sajnáltam a végén, hogy meghalt...szeretem az ilyen gátlástalan nõket. :D
2017 aug. 04. - 14:02:16
2017 aug. 04. - 14:02:16
Most, hogy láttam az Alien: Covenantot, azt kell mondanom, hogy szerintem jobb, mint a Prometheus.
2017 aug. 01. - 14:35:20
2017 aug. 01. - 14:35:20
Nekem tetszett. 9/10. Szerintem nem Alien film, s nem is elõzménye azoknak. Mind ezt, valamint az összes Alien filmet láttam (az elsõt talán a Filmmúzeumban). A Covenant kivételével mindegyik megelõzte.
szavazat: 8/10 2017 aug. 01. - 13:52:05
2017 aug. 01. - 13:52:05
"Mit beszél David az engineer-el? Miért dühödik fel hirtelen?
SPOILER
Lehet, hogy bele akar "látni" David fejébe amikor ráteszi a kezét és rájön, hogy nem is ember???"

Gondolom azt kérdezi tõle (és mondja neki), amire a mögötte álló fõnöke, Weyland utasítja, az pedig tudjuk, hogy mi. És igen, simán lehet hogy azért dühödik fel hirtelen, mert a kezét rátéve rájön, hogy a vele kommunikáló ember valójában nem is ember, és azt gondolja, a többiek sem azok.
2017 júl. 06. - 07:41:19
2017 júl. 06. - 07:41:19
Túl sok a magyarázat benne, és kevés az akció. Mikor kiderült, hogy lesz ilyen ,Alien-univerzum" film, sokkal többet vártam tõle. Sokszor már untam, és azon gondolkodtam, milyen nasit kéne enni, annyira lassan haladt a film. Majdnem dokumentumfilmnek illik be.
Hát a szereplõkrõl nem is beszélve, szerintem õk is unják a film közepén már, az elején még van bennük valami extra erõ, mikor Weylandt elmondja mi és hogy.
szavazat: 1/10 2017 júl. 05. - 13:26:13
2017 júl. 05. - 13:26:13
Megint egy film ami annyira jellemtelen és érdektelen volt, hogy 2 perc után teljesen elfelejti az ember. Ridley Scott régen jó filmeket rendezett, de azóta mintha elfelejtette volna hogyan kell.
Összes hozzászólás