Személy

Michael Caine

színész, szereplő, producer
Született: 1933. március 14. (91 éves) (Anglia, Rotherhithe, London)

Pályája a katonai szolgálat letöltése után, színházi szerepekkel indult. 1964-ben, a Zulu című nagyjátékfilmben tűnt fel, azóta számos nagy sikerű alakítás fűződik a nevéhez, több mint száz filmben játszott. Ismertebb alakításai: A híd túl messze van, Lángoló jég, Sade márki játékai, Batman-trilógia, A tökéletes trükk, Trükkös gyémántrablás, Szemfényvesztők, Csillagok között. Első Oscar-díját Woody Allen Hanna és nővérei című filmjében (1986) nyújtott alakításáért, a másodikat pedig az Árvák hercege című filmért (1999) kapta. 2000-ben lovagi címet kapott. Kétszer nősült és két gyermeke született. Állandó magyar hangja Fülöp Zsigmond volt.

 • Európai Filmdíj (2015) - Legjobb férfi alakítás: Ifjúság
 • Golden Globe-díj (1999) - Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória: Little Voice
 • Oscar-díj (2000) - Legjobb férfi mellékszereplő: Árvák hercege
 • Oscar-díj (1987) - Legjobb férfi mellékszereplő: Hannah és nővérei
 • San Sebastian Nemzetközi Filmfesztivál (1996) - Legjobb férfi alakítás: A nyakék nyomában
 • BAFTA-díj (2003) - Legjobb férfi alakítás jelölés: A csendes amerikai
 • BAFTA-díj (2000) - Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Árvák hercege
 • BAFTA-díj (1999) - Legjobb férfi alakítás jelölés: Little Voice
 • BAFTA-díj (1987) - Legjobb férfi alakítás jelölés: Hannah és nővérei
 • Európai Filmdíj (2001) - Legjobb férfi alakítás jelölés: Végakarat
 • Golden Globe-díj (2003) - Legjobb színész - drámai kategória jelölés: A csendes amerikai
 • Golden Globe-díj (2000) - Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Árvák hercege
 • Golden Globe-díj (1987) - Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Hannah és nővérei
 • Oscar-díj (2003) - Legjobb férfi alakítás jelölés: A csendes amerikai

Hozzászólások

Cinem_art márc. 10. 02:26:13
A nagy szökevény (THE GREAT ESCAPER 2023) - színész
leho 2022 szept. 08. - 22:22:23 Előzmény Capaebοmba
Köszi.
Joan Fontaine 2022 aug. 15. - 15:59:13
Hát akkor beszélni kellene a filmjeiről is. Most olyan időszakom volt, hogy megnéztem tőle, amit csak tudtam. Az érdeklődésem a Leharcolt oroszlánokkal kezdődött, amelyben már idősebb volt, és örökre megmarad, ahogy a két kis öreg- mert a társa Robert Duvall volt-üldögél a teraszon, a nagy semmi közepén, egy kietlen pusztaságban, egy ranch-en, puskával az ölükben, és várják az ügynököket. Persze emellett sokminden izgalmasság történik velük, és a hangulat lenyűgöző. Szívhez szóló történet, ha öt kedvenc filmet meg kell neveznem, amelyek életem nagy filmjei, hát akkor a Leharcolt oroszlánok az egyik az öt közül, és a végét mindig megkönnyezem....
[spoiler Minden a kölyöké...csak temessen el a kertbe, az oroszlán mellé.... [/spoiler]

A másik nagy kedvencem, a Gyilkossághoz öltözve-amelynek fantasztikusan szép zenéje van, Michael Caine pedig, habár sosem volt egy szép ember, de nagyon vonzó ebben a filmben, fiatalon, és habár pszichopatát játszik, ez semmit sem ront a vonzerején...
Valahogy azt feltételezem róla, hogy értékes, és meleg szívű ember kell, hogy legyen, egy végtelenül intelligens és nemes lelkű angol úriember, aki azonban nagyon emberi tud lenni a szerepeiben, és nem hazudik a mosolya. Ez jön le a Tiszteletbeli konzulban, és a Diplomás örömlányban is, védelmező, hűséges, mélyen szeretni tudó férfias attitűd. ....

Fűggöny fel-színházi díszletek között játszódó történet, a Riói románc, és az Add meg magad, mind olyan filmek, amelyekben tanúbizonyságot tesz arról, hogy tud ő bohém is lenni, de még mennyire....

Az Alfie a szívtelen szívtipró kegyetlen szépfiúja, a Gyilkosságok varászszóra, a Halálcsapda és A kéz-ezek pedig olyan filmek, amelyekben Michael Caine vérfagyasztóan kegyetlen, szívtelen-és amelyekben mindezt fapofával remekül oda is teszi, bizonyítván, hogy milyen remek színész.

A Jekyll és Hyde eléggé kilóg a sorból, nekem egy kicsit gagyi, hogy átváltozik egy ilyen rémséges lénnyé, na de ki tudja, miért vállalta el.

Az Oscar díj miatt megnéztem tőle a Hannah és nővéreit, és koncentráltam a karakterre, akit ő alakított, nem egészen értem, miért lett ez a figura Oscar díj, mert nemcsak neki, hanem inkább az egész történetnek volt egy fontosabb mondanivalója. Ezért még Woody Allen és Dianne Wiest is kapott díjat.
Most így, a filmek megnézése után is ugyanúgy szeretem, becsülöm és tisztelem, na meg vonzónak is tartom, akár Sir, akár nem Sir, :), de nem csodálkozom, hogy Sir.

Bonitó 2022 aug. 08. - 13:56:57
Sir Michael Caine ( 89 ) az egyik legnagyobb brit színész!
Sir Anthony Hopkins és Sir Sean Connery mellett. Egyébként, a szimpátia nagyon szubjektív dolog! Nem vagyunk egyformák, kinek a pap, kinek a paplan! Pont ezért, nem áll szándékomban vitatkozni azzal, aki nem kedveli Caine-t. Nekem Ő a legnagyobb brit színész! De nem degradálom a másik két színészt, és a többieket sem! Legfeljebb, nem szimpatikus valaki, de nem köpködöm a számomra antipatikus embereket!

Sir Michael Caine-t  hatszor jelölték az Akadémia díjára!
Kétszer megkapta! (Hannah és nővérei, Az árvák hercege.) A jelölésben a legnagyobb dolog az volt,  hogy a jelölések időbeli eloszlásávalMichael Caine a hatvanas évektől kezdve minden évtizedben eljutott az Oscar-jelölésig! Ezt rajta kívül csak Jack Nicholson mondhatja el magáról.
( Öt évtized távlatát nézve pedig csak Paul Newman és Laurence Olivier.)
Caine több, mint száz filmben szerepelt. Művészi érdemeinek elismeréseként  2000-ben II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte. 

Michael Caine hat évtizede a legismertebb, legkiválóbb angol színész, igazi legenda és lovag. Összetéveszthetetlen megjelelésű  filmsztár és akinek az alakításából soha nem hiányozhatott  az elegancia és az intelligencia szerintem.

Amikor 1966-ban Caine-ből sztár lett Angliában, a színész erre azt mondta, hogy " Onnan tudtam, hogy elkezdek befutni, hogy a nekem küldött forgatókönyveken már nem voltak kávéscsésze-lenyomatok. Azaz nekem küldték el őket először.”
De az akcentusát viszont megtartotta,  hogy " ezzel üzenjek a munkásosztálybeli srácoknak: ha nekem sikerült, neked is sikerülhet! "  Büszke volt mindig, hogy milyen mélyről indult!

Tetszett,  a névválasztása is! 
Mert ugyanis 89 évvel ezelőtt Maurice Joseph Micklewhite néven látta meg a napvilágot.Majd amikor elindult szerencsét próbálni Londonba, kiderült, hogy a városban van már egy másik Michael Scott nevű színész. Váltania kellett, és amikor az ügynöke telefonon rákérdezett az új névre, a születésnaposunk épp a Leicester téren állt az Odeon mozival szemben.
Ott a Zendülés a Caine hadihajón című filmet játszották, így már meg is volt a megoldás. Michael Caine később azzal tréfálkozott, hogy ha a telefonfülke ablakát félig eltakarta volna egy fa, ma valószínűleg Michael Zendülésnek (Michael Mutiny) hívnák.
Így aztán 2000-ben, amikor az angol királynő lovaggá ütötte, nem Sir Michael Caine lett belőle, hanem Sir Maurice Joseph Micklewhite. 2016-ban viszont hivatalosan is felvette a művésznevét, mert elege lett abból, hogy a reptereken mindig problémáznak vele: felismerték Michael Caine-ként, a papírjaiban viszont más név szerepelt.

Büszkén mesélte, hogy focizott Magyarországon! 
Méghozzá a régi MTK-stadionban a Hungária körúton. Itt forgatták a nyolcvanas évek elején a " Menekülés a győzelembe " c.  című film meccs jeleneteit. A focista statiszták között  szerepelt a későbbi magyar szövetségi kapitány, Egervári Sándor is. Michael Caine egy volt profi focistát játszott, aki a második világháborúban a nácik fogságába esve elvállalja, hogy csapatot szervez a fogolytársaiból egy német katonaválogatott elleni gálameccsre. Azok között a bizonyos focizó foglyok között pedig nem csak további filmsztárok akadtak (mint Sylvester Stallone), de neves egykori labdarúgók is Bobby Moore-tól Osvaldo Ardilesen át egészen Peléig.

A fent leírtak miatt kedvelem Sir Michael Caine-t, és tartom a mostani legnagyobb brit színésznek!
És még a filmjeiről, a legemlékezetesebb sztorijairól, hosszú életéről, megszámlálhatatlan díjairól nem is beszéltünk! 
Joan Fontaine 2022 aug. 08. - 11:19:56 Előzmény zampano
Ez nem igaz. Sőt, Michael Caine számomra nemcsak, hogy ugyanakkora színész, mint A. Hopkins, de sokkal szimpatikusabb és emberibb is.
Capaebοmba 2022 júl. 10. - 00:38:29 Előzmény leho
Harry Brown király film! Hullik a férgese!
leho 2022 júl. 09. - 23:06:31
Egy filmjét nem találom, bár a címe nem jut eszembe. A 2010-es évek vége felé készült, röviden a története: a Caine játszotta idős ember leszámol a drogos csőcselékkel és azok kihasználójával, miután a csőcselék megöli a barátját.
10/10
gladiolus 2016 máj. 01. - 17:13:29 10/10
Igen, ez a pasi egy zseni. Elõször a Leharcolt oroszlánokban szerettem meg, de minél több filmjét látom, annál inkább bizonyos, hogy mindenhez ért.
talec 2014 márc. 27. - 17:42:36 Előzmény Cullangka
Akkor legyen a Menekülés a gyõzelembe a legjobb, mert Budapesten forgatták. :)
10/10
Cullangka 2014 márc. 24. - 20:09:54 10/10 Előzmény talec
nem tudnék rangsorolni! imádom egyszerûen! egyik kedvenc szinészem, amiben játszik nem feltétlen jó film, de, hogy õ a saját szinvonalát hozza az biztos! nagyon szeretem pl a tökéletes trükkben, a batmen részekben de sorolhatnám, remek szinész :)
christine97 2014 márc. 13. - 17:51:28
Én a Menekülés a gyõzelembe és a Beépített szépség címû filmekben láttam szerepelni,emlékezetes alakításokat nyújtott.
10/10
ChelseaForce 2012 júl. 22. - 13:56:32 10/10
Sir Michael Caine! Illene "átnevezni" ezt az óriási legendát!
talec 2012 máj. 26. - 00:02:07
Caine egy nagyon jó színész. Nálam: 1. Menekülés a gyõzelembe, 2. A csendes amerikai, 3. A sas leszállt, az eredeti Get Carter-t még nem láttam.
Segítõ Béka 2011 nov. 27. - 16:31:26 Előzmény zampano
nem, mégse értek egyet, most néztem meg a harry brown, caine alakított rendesen, van akkor színész, mint Hopkins, ez egészen biztos.
Segítõ Béka 2011 nov. 24. - 16:23:32 Előzmény zampano
ezzel egyetértek, nem láttam nagy színészi, megjátszott érzelmeket conerrynél, cainnél sem, de utóbbi legalább hozza az intelligens formáját
Ford Mustang 2011 nov. 10. - 22:26:25
Hát nem egészen...
zampano 2011 nov. 10. - 20:47:54
Hopkins színész, a másik kettõ csak sztár.
Ford Mustang 2011 nov. 10. - 20:45:12
Pedig már elég régóta az.
Ford Mustang 2011 nov. 10. - 20:41:48
Így van, és sajnálatos módon nem írja ki a port a neve elé, hogy Sir.
10/10
ChelseaForce 2011 nov. 10. - 20:01:25 10/10
Sir Michael Caine egyike a legnagyobb brit színészeknek Sir Anthony Hopkins és Sir Sean Connery mellett!
10/10
Összes hozzászólás