2001 - Űrodüsszeia

Bakancslistához adom
2001: A Space Odyssey
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai sci-fi, 141 perc, 1968

Értékelés:

402 szavazatból
Szerinted?

Valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán a különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évezredekkel később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt a fedélzeti komputer meghibásodik, és ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.

Stáblista:

Szereplők

Dr. David "Dave" Bowman
Dr. Frank Poole
Dr. Heywood R. Floyd
Dr. Bill Michaels
Dr. Halvorsen
HAL 9000 hangja
Moon-Watcher

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Révész István márc. 20. 23:14:37 1/10
Ez a film egy nagy kupac sz@r! Aki meg 10 pontra értékeli... csak sajnálni tudom őket :( Haláli unalmas, hosszú perceken át nem történik SEMMI. Az egész történés kábé 20 perc, a többi 2 óra csak idegesítő marhaság :((
1/10
deadscott febr. 24. 19:46:28 1/10
Majomszarfűrészelés.
4/10
danek87 2023 júl. 23. - 10:27:04 4/10 Előzmény danek87
A helyesírási hibákért bocs, gyorsan gépeltem.
4/10
danek87 2023 júl. 23. - 10:06:01 4/10
Rétegscif-fi ..nem kicsit..Nagyon! Akárcsak az Under The Skin-nél és a Blade Runner 2049-nél itt is megtalálhatóak a művészi irányultságú filmnyelvi eszközök,amik vagy beszippantják az ember vagy kilökik.Engem utóbbi ért,mert se a narrációmentes national szagú (történet szerves részét képező) majomugrabugra, se a pszichedelikus színörvénylés nem tudott magába rántani és ugyanezt elmondhatom a zenei aláfestésnek szánt kék duna keringő betétjeiről.A 2,5 órás játékidőt duplaannyinak éreztem.Bár a meditatív unalomtengerbe csomagolt üzenet dekódolása talán megér egy misét.

Kubrick filmjében a monolit az ember fejlődéstörténetének katalizátora.Őseink érdeklődve de tudattalanul szemlélték,az űrhajósok világméretű felfedezés tárgyának tekintették,Dave-nek a film végén pedig az evolúciú új szintre jutását segítette elő..Mindenesetre ahol megjelenik ott valami bekövetkezik az egyedfejlődésnél.A majmok,miután megpillantják, a csontok használatának felfedezésével megölik saját fajukat egy pocsolya vízért - ami talán a mi saját pusztulásunkat is előrevetíti ha tovább fejlesztjük a mesterséges intelligenciát. Egyértelmű utalások vannak az emberiség sorsára, amikor H.A.L megpróbálja megölni Franket, Dave-et és a hibernált legénység tagjait. Pedig H.A.L., ellentétben azzal, amit gondol magáról nem tökéletes. Ha képtelen lenne a legkisebb mértékben is hibázni akkor nem ölette volna meg magát. Kubrick arra utal, hogy a mesterséges intelligencia még nem jutott el arra a szintre, hogy kiirtsa az emberi fajt, de ha nem vigyázunk, hamarosan eljuthat.Ez a gondolat egybeesik a zárójelenettel, amely az embernek az evolúció következő szakaszába való eljutását idézi. A híres "Csillagkapu" szekvencia után Dave megvilágosodik egy szobában. A helyszín a felvilágosodás korára utal, 18. századi stílusban berendezett festményekkel és bútorokkal díszitve.Figyeljük meg, hogy a szoba kizárólag az átlátszó talajon keresztül van megvilágítva, mennyei környezetet teremtve.Ahogy Dave kilép az az űrkapszulából, egypontos perspektíván keresztül látja magát gyorsan öregedni. Evés közben felborít egy borospoharat, ami arra utalhat, hogy az ember, bármilyen fejlett is, folyton hibázik. Ahogy később a halálos ágyán fekszik, a monolit felé nyújtja a kezét, utalva arra, ahogyan Ádám Isten felé nyújtja a kezét Michelangelo 'Ádám teremtése' című festményén. Miután az ember megvilágosodott, elkerülhetetlenül meghal.Ezután "űrbébi"formájában, fejlettebb fajként visszakerül a Földre, ami az evolúció új korszakát jelzi.Kubrick egy újabb esélyt ad nekünk, hogy javítsunk a hibáinkon,amellett hogy felhívja a figyelmet a civilizáció rossz fejlődési irányára és lehetséges buktatóira.

Persze ahány ember annyi értelmezés,mindenki mást lát bele ebbe a mozógépes Rorschach-tesztbe,mindenesetre a tartalom bejött,viszont a formanyelv amivel ezt a rendező átadja nagyon nem,ezért nekem 4/10

4/10
danek87 2023 júl. 21. - 08:52:02 4/10 Előzmény capt.nemo
Én a fekete-fehér-ről színes tv-re váltás korszakára már nem emlékszem,csak a VHS időszakra,Csengetett Mylord és Columbo-kat vettem fel,amikor akkor (utóbbi még ma is) rendszeresen futottak a tv-ben,és ronggyá is néztem őket.Viszont a mozi kimaradt az életemből, egy filmen ha voltam anno még 15 éve... a 2001 üzenete kapcsán érdekes amit Kubrick mond, a vége értelmezés,nekem úgy jött át hogy

Az ember valamiféle "űrbébiként", fejlettebb fajként tér vissza a Földre, esélyt adva az emberek számára hogy javítsanak a hiáikon .Arra utalhat vele, hogy a civilizáció rosszul fejlődik? Vagy arra, hogy a civilizáció SOHA nem fog fejlődni?!

.
offtopic
capt.nemo 2023 júl. 20. - 23:45:52 Előzmény danek87
csak valamikor a 80-as évek elején lett színes tv-nk, addig nekem minden fekete-fehér volt (talán ezért is folyik össze sok minden), sőt néha utána is, ha MTV-nek olyan kópiában volt csak meg. és az ad-hoc mozikban (a félig felépült lakótelepnek még nem volt mozija és a játszótéren vagy a suli aulájában vetítettek) is sokszor fekete-fehérben hozták a filmeket, úgy olcsóbb volt sokszorosítani/terjeszteni. (pl. az Excaliburt így láttam először fekete-fehérben a suliban), de olyan is volt hogy kamion-mozi.. :D a nyári hőségben a raktérben ültünk és néztük az Indiana Jones és végzet templomát.. szerencsére színesben. :)

on:
https://index.hu/kultur/cinematrix/2018/07/06/elokerult_egy_video_amiben_kubrick_megfejti_a_2001_urodusszeia_veget/
4/10
danek87 2023 júl. 20. - 23:03:18 4/10 Előzmény capt.nemo
Ja tényleg, ez a miniatűremberes macskás is fekete-fehér,így címről már vágom ,nem láttam még de tervezem.Majmok bolygója egyik scriptfelelőse írta az Alkonyzónát is,szóval sokszor ilyen hasonló kifordult társadalmat,szitukat kell elképzelni benne.A 4-dik évadban vannak csak 50 perces részek,a személyes kedvencem is abban van de idő míg eljutsz addig...már ha sorrendben nézed,antológia lévén én összevissza haladtam vele...
offtopic
capt.nemo 2023 júl. 20. - 22:53:01 Előzmény danek87
biztos bejön, mert sejtem milyen kb.. hamarosan szabira megyek végre, pont jól fog jönni esténként ha ilyen rövidek. (közben megtaláltam hogy a macskás tényleg nem az, de még csak nem is sorozat: A hihetetlenül zsugorodó ember :) , ja meg olyan is volt hogy Fantasztikus utazás, régen az ilyen B filmek is jók voltak, persze gyerekként nézne..)
4/10
danek87 2023 júl. 20. - 22:25:42 4/10 Előzmény capt.nemo
Ezt a macskakergetősdit másban láthattad,ilyen komolytalan hülyeségek nincsenek benne... online filmnézőkön fent van,meg van hozzá torrent.Ha két epizódot ajánlhatok,amik kb lefedik a sorozat tematikáját (1x14- Third from the Sun) (1x22 The Monsters Are Due on Maple Street) 25 percesek,de az már felkonf-al együtt.Ha ez a kettő nem jön be akkor az egész sorozat nem a te világod,de nem tudom elképzelni hogy egy sci-fit szerető embernek ezek ne tetszenének.Feliratoldalon van mindegyikhez magyar.
capt.nemo 2023 júl. 20. - 22:13:19 Előzmény danek87
nem! nem láttam a teljes sorozatot (az eredetit), talán pár részt belőle, azt is régebb (pl. olyat hogy egy ember összement és a macska kergette), de lehet összemosódnak bennem egyebekkel.. meghökkentő mesék, kriptamesék, mesék felnőtteknek, stb.. miért, hol lehet megnézni?
4/10
danek87 2023 júl. 20. - 22:06:38 4/10 Előzmény capt.nemo
Hát 35 éves fejjel kijelenthetem hogy tudok izgulni egy régi filmen is és tudok unatkozni egy újkorin,meg persze fordítva is ...legalább annyi régit szeretek mint újat, sőt.Az első nézés és a sorrend tud számítani,ezt aláírom...
4/10
danek87 2023 júl. 20. - 21:59:14 4/10 Előzmény capt.nemo
Tényleg annyira félreérthetően fogalmaztam,hogy ez jött le belőle?! :D Amúgy utóbbi kettő nem de az Alkonyzóna megkockáztatom hogy tartalmasabb volt,legalábbis érintett témák számát tekintve (pusztításra hajlamos emberi természet,halál utáni élet,idegen befolyás általi tömegpszichózis ,társadalmi normák felcserélődése stb,stb...) Láttál egyáltalán belőle valamennyit?!
capt.nemo 2023 júl. 20. - 21:51:03
amúgy én nem annyira a gyártási évet hoztam összefüggésbe a pörgőséggel, hanem a születési évet, és hogy ki mikor látta a filmeket, és milyen sorrendben..
capt.nemo 2023 júl. 20. - 21:44:06
igazad van. be kell látnom hogy tévedtem. a 2001 csak egy tartalmatlan üres látványfilm, teljesen csak tévedésből elemzik halomra.. amikor ott van a jóval tartalmasabb alkonyzóna, a star trek vagy az orion űrhajó is..
4/10
danek87 2023 júl. 20. - 21:14:55 4/10 Előzmény capt.nemo
Hát, Gosling hosszú távolba révedései vagy Johansson kisasszony prédára vadászós autókázása sem épp adrenalinbombák,sőt ,simán el vannak húzva annyira mint az Űrodüsszeia jelenetei.Egy film 'pörgősségét' nem is hoznám összefüggésbe a gyártási évvel.Ott van pl az 1966-os Star Trek vagy az ötvenes évek végi Alkonyzóna:mindegyik kifejezetten tempós,ráadásul utóbbit az Űrodüsszeiával karöltve a sci-fik alapkövének tekintik.Ja és csilivili effektekről ott sem beszélhetünk...A tartalom szerintem fontosabb mint a külcsín,sőt...
capt.nemo 2023 júl. 20. - 20:45:44 Előzmény danek87
a másik két film a 2010-es években készült, a 2001 meg 1968-ban. a snittek kitartásának hossza, a film tempója, köszönő viszonyban sincsenek egymással!! épp ahogy a 60-as évek módiját is elég nehéz a 2010 évekhez szokott embernek érteni. így nem lep meg hogy a másik kettőt tudtad élvezni, ezt meg nem, és lassúnak érzed. jobb ha felkészültök, hogy a legtöbb régi film hihetetlenül lassú mai szemmel. akkoriban nem rohantak így az emberek, több idejük volt és kevés érdekes dolog. egy szimpla űrhajó látványát hosszú percekig képesek voltak elviselni anélkül hogy elunták volna. 1968-ig nem volt másik film amiben ilyen tökéletes igénnyel és forradalmian újszerűen ábrázolva lett volna az űrvilág. (pl. a korábbi sci-fikben a rakétákat fémszínűre festették, merthogy fémből van egy rakéta és kész. itt szürkék/fehérek. és nem is igazán klasszikus rakéta formák voltak, hanem egész más, totál hitech volt ez akkor, és semmihez sem fogható.) nem a ti hibátok hogy ezt nem értitek, de a filmé se, hogy azóta tele van a padlás pörgősebb dizájnosabb látványosabb filmekkel.
4/10
danek87 2023 júl. 20. - 20:08:44 4/10 Előzmény capt.nemo
A réteget arra értem,hogy 100%-ig a nézőre bízza az üzenet dekódolását és a nem ritkán 10-15 percesre elnyújtott zenei snittek sem épp közönségfilmes eszközök.Engem csak az utóbbi zavart,furamód a két másik általam említett sci-finél pozitívumként éltem meg.
offtopic
capt.nemo 2023 júl. 20. - 19:45:35 Előzmény danek87
"A filmet a sci-fi műfaj egyik klasszikusaként tartják számon, több rétege és mélyértelmű képi szimbolikája, a művész- és közönségfilm kategóriák közti átmeneti volta az egyik legtöbbet elemzett sci-fi filmmé tette, vizuális effektjeiért pedig Oscar-díjat kapott. Filmművészeti kifejezőerő tekintetében színhasználata is jelentős, úttörőnek mondható." - wikipédia

azt nem említik hogy rétegfilm volna.. de ha azt vesszük, hogy ha valami nem annyira 1-bites, hogy szimplán csak a nyilvánvalóan jó küzd benne a nyilvánvalóan rosszal, és ezért némi szellemi erőfeszítést igényel, és mivel erre csak egy igen kis százalék képes... akkor kétségtelen hogy ez a filozofikus sci-fi "eleve rétegcucc"-nak minősül...

egyébként nem kifejezetten rád gondoltam amikor az előzőt írtam, inkább az előtted íróra, aki mégegyszer megnézte amikor tudta, hogy milyen szar... :D
4/10
danek87 2023 júl. 20. - 18:50:51 4/10 Előzmény capt.nemo
Én nem sajnálnám le azt aki nem érti,eleve rétegcucc... mindenki azt lát bele amit akar.Kortól függetlenül ugyanúgy sok idős sem érti mint fiatal.Értékelni értékelem, meg van rá elméletem,hogy mit akart üzenni a sztori de az a formanyelv amivel ezt átadja nekem nem jött be.
offtopic
capt.nemo 2023 júl. 20. - 18:32:14
sose fogom megérteni minek néznek a mostani fiatalok ilyen régi filmeket???? amiből kb. a világon semmit nem értenek/értékelnek, aztán itt kiállítják a saját bizonyítványukat, mert egyáltalán nem a filmet minősítik a véleményükkel, hanem magukat.. maradjatok csak a szuperhősfilmeknél, a disneynél meg a netflix mócsigoknál.. az a nektek való.. :DD
Összes hozzászólás