Schindler listája

Bakancslistához adom
Schindler's List
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai történelmi dráma, 188 perc, 1993

Értékelés:

804 szavazatból
Szerinted?

Egyetlen ember is képes lehet arra, hogy a körülmények ellenére megváltoztassa a dolgok menetét. A mondás igazát mi sem bizonyítja jobban, mint Oskar Schindler története. Steven Spielberg nem sokkal a megjelenése után elolvasta az ausztrál Thomas Keneally regényét, mégis tíz évnek kellett eltelnie, hogy elég érettnek tartsa magát a Schindler listája filmre vitelére. A film főhőse, Oskar Schindler született üzletember és szerencsejátékos. A II. világháború legelején elkerül a megszállt Lengyelországba, és azonnal megérzi, milyen hatalmas üzleti lehetőségek nyílhatnak meg előtte.

Baráti kapcsolatok és némi ügyeskedés révén megszerez magának egy gyárat, a Deutsche Emailware Fabrikot, és nem győz eleget tenni a beözönlő megrendeléseknek. Könyvelője, Itzhak Stern rábeszéli, hogy minél nagyobb számban foglalkoztasson zsidókat, így nemcsak olcsó munkaerőt talál magának, hanem segíthet a koncentrációs táborokban szenvedő embereken is. A gyár hamarosan a zsidók egyetlen menedéke lesz. 1944-ben a nácik az Endlösung, azaz a zsidókérdés végső megoldása jegyében bezáratják a helybéli táborokat, és a rabokat Auschwitzba és Treblinkába, vagyis a biztos halálba akarják küldeni. Schindlernek gyorsan lépnie kell, ha meg akarja menteni a munkásait.

Némi korrupció árán rábeszéli a német hatóságokat, hogy a termelés szempontjából nélkülözhetetlen munkásokkal együtt a gyárat áttelepíthesse a cseh-lengyel határra, Brinnlitzbe. Ekkor készül el az 1100 nevet tartalmazó lista, amelynek résztvevői kalandos úton, de megmenekülnek a krematóriumokból. Brinnlitzben Schindler gondoskodik arról, hogy a gyár fennállásának hét hónapja alatt semmi olyasmit ne állítson elő, amit a németek hadi célokra tudnának használni. 1945. május 7-én, amikor a tábor lakói megtudják, hogy a németek kapituláltak, és abban is biztosak, hogy az oroszok pillanatokon belül elérik Brinnlitzet, Schindler elbúcsúzik védenceitől. Magára hagyja őket, mert tudja, jobb, ha az amerikaiak kezére adja magát...
Bemutató dátuma: 2019. január 27. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Oskar Schindler
Itzhak Stern
Amon Goeth
Emilie Schindler
Poldek Pfefferberg
Helen Hirsch
Victoria Klonowska
Wilek Chilowicz
Diana Reiter

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
tom103 jún. 21. 23:27:52
Lengyelországban ez a film nagy felháborodást keltett sokakban, mivel Steven Spielberg , úgy állítja be, mintha Auschwitz Treblinka lengyel koncentrációs táborok lettek volna. Nem voltak azok, csak Lengyelország területén voltak. Azért ez óriási különbség.
Én nem láttam a filmet, nem is fogom megnézni.
10/10
Midnight67 máj. 11. 14:59:36 10/10
Istenem, az a hegedű, de szépen szaggatta a szívet..
10/10
offtopic
Midnight67 febr. 28. 16:43:31 10/10 Előzmény Blindmouse
Vagy esetleg a Fekete könyv. Véletlenül akadtam bele, mert a FilmMánia ezt adja most az Arizonai álmodozók helyett.. :(
10/10
offtopic
Midnight67 febr. 27. 12:02:12 10/10
Tulajdonképen nem láttam túl sok filmben, az Elrabolva sorozat "bosszúálló szuperhero" szerepében nekem elég furcsa volt. A Fehér pokol c. filmbe valahogy valahogy már jobban beleillett, az Atomcsapdában Harrison Forddal "karöltve" jó párost alkottak, (de Az utolsó esélyben Denzel Washington és Gene Hackman egymásnak feszülését nem tudta felülmúlni)..:)
Blindmouse febr. 27. 00:32:28
Ha konkrét sorsot szeretnél lekövetni akkor a Zongorista lehet a te filmed.. ;)

Ez így hibátlan ahogy van. a témája, és a súlyossága ellenére, napokra képes beszippantani az embert a film hangulata.
10/10
offtopic
Midnight67 febr. 26. 21:22:49 10/10
Azt hiszem én ebben a filmben láttam először Liam Neesont. Nem mintha nem lettek volna korábbi szerepei, de azokat valószínűleg később nézhettem meg (vagy épp sehogy..). Én elég nehezen tudtam őt megkedvelni, de mára már sikerült.
A film amúgy anno eléggé megütött, de nem hiszem, hogy szívesen megnézném újra.
6/10
pihes 2019 okt. 13. - 16:00:20 6/10
Általában ezt a filmet valamiért elkerültem, de most szakítottam rá elég időt.
A filmek világába biztos letette az alapkövét, és ennek nyoma is marad.

6/10
m.kaladze 2019 ápr. 16. - 23:48:15
Amúgy úgy tudom az igazi Oscar Schindler nem volt olyan angyal Mint a filmben, persze Hollywood megszépítette a történetet, az alkotás maga csodás és megható, de álítólag sok helyen lehet olvasni hogy ugyan segített a zsidókon de érdekből, nem csak jó szívből.

Jerzy Gross azért maradhatott életben Oskar Schindler, a nevezetes embermentő gyáros segítségével, mert imádták a kutyák, amelyeknek gondozását rábízták az SS-ek. A kisfiú hat szörnyű évet élt lágerekben, majd fél évszázaddal később hamisnak találta Steven Spielberg híres filmjét, a Schindler listáját. A szemtanú szerint a gyáros hitvány, a maga hasznát kereső náci volt, amíg aztán – a háború végére – felébredt benne a lelkiismeret, és segített áldozatokon. Nála többet tett viszont a felesége, akit Schindler egy életen át megcsalt, s végül elhagyott. (Részlet 168 óra cikk)
https://168ora.hu/kulfold/jo-ember-ocska-ember-az-igazi-schindler-3574

http://nemcsakpraga.blogspot.com/2014/10/40-eve-hunyt-el-oscar-schindler.html?m=1
m.kaladze 2019 ápr. 16. - 23:34:44
Szomorú de egyben gyönyörű film lelkileg meghatott. Csak 3 hasonló film fogott meg úgy a végén többek közt a Az asszony illata (1992) Al Pacinoval, Egy becsületbeli ügy (1992) többek közt Nicholsonal és Cruiseal, Holt költők társasága (1989) Robin Williamsel
Edmond Dantes 2019 jan. 26. - 10:38:37 Előzmény Barrakuda
A felsoroltakban csak annyi a kozos, hogy mindegyik film. De nem osszehasonlithatok. Egymassal sem es a Schindlerrel sem. Mondjuk Volt egyszer...es Schindler. Hm...
8/10
Barrakuda 2019 jan. 25. - 20:37:30 8/10
Ez egy jó film, de korántsem grandiózus, kivételes filmművészeti alkotás. A téma roppant súlyos, de még se közelíti a Keresztapa 1-2, A jó, a rossz és a csúf, Volt egyszer egy vadnyugat vagy 8 1/2 nívóját.
Benton1991 2019 jan. 24. - 17:26:54 Előzmény korpetike
Csúcsán lemaradtál. A volt egyszer egy vadnyugat és A jó, a rossz és csúf is ment a magyar mozikban az elmúlt években, ráadásul nemcsak pesti mozikban, hanem vidéken is, ahová sokszor még az igényesebb újdonságok sem jutnak el. További filmek, amelyek az utóbbi években vetítve voltak és voltam is rajtuk: Alien, Aliens, Terminator 2, 2001: Űrodüsszeia, Harcosok Klubja, Vissza a jövőbe, Gyalog galopp. Csak kiszúrásképp: nagy részüket szintén vidéki moziban néztem, úgyhogy éppenséggel nem érv az sem, hogy csak egy fővárosi art mozi 50 székes termében voltak levetítve 3 nap alatt 5 alkalommal.
filoszemitabéluska 2019 jan. 23. - 15:04:01 Előzmény korpetike
A "Desperadók Világnapján" biztos műsorra tűzik. De lehet, hogy a desperadók nem rendelkeznek elég nagy befolyással és marad az nCore.
korpetike 2019 jan. 23. - 14:49:32
A mozik újra műsorra tűzték a 20 évvel ezelőtti filmet a Schindler listáját. nem emlékszem olyanra, hogy bármilyen 20 evvel ezelőtti filmet a budapesti mozik a műsorukra tűztek volna. Persze, olyan van, hogy egy kult mozi lejátszik egy régi fimmet, de olyan hogy az összes mozi, Plaza mozitól kezdve a kis mozikig, mindegyik újra játszana egy régi filmet, ilyen még nem volt. Úgy látszik a megfelelő helyeken úgy értékelték, hogy picit újra sajnálni kell a zsid.. ókat. Egyébként a film tényleg jó és Spielberg zseniális rendező, de remélem nemcsak ilyen típusú régi filmet fognak majd lejátszani. Például várom, hogy egy Plaza moziban megnezhessem a Volt egyszer egy vadnyugatot. Kíváncsi leszek mikor tűzik azt műsorra.
Vrízea 2019 jan. 22. - 12:00:44
Nem szeretném részletezni a véleményem,mert nagyon hosszú lenne.
Ez a film """A""" film.Minden szempontból.Ritkán készülnek a filmtörténelembe ennyire összességében jó filmek.Kiválóan megválogatott színészekkel,díszletekkel,stábbal...stb.
Aki járt a helyszínen,talán jobban átérzi.Én voltam Schindler irodájába (ma már múzeum) ,a gyár már nincs meg,vagy legalábbis mi nem találtuk meg.A szkeptikusoknak,és akit érdekel a téma ,érdemes ellátogatnia Auschwitz-ba ,és Birkenau-ba,rám nagy hatással volt mindkettő.Mielőtt jönnének a negatív megjegyzések,hogy ebből is csak pénzt csinálnak,közlöm,hogy ez nem igaz,mivel pont ezért,hogy ne csináljanak mások halálából üzletet,INGYENESEN tekinthetők meg a haláltáborok helyszínei.
A film értékelése,gondolkodás nélkül: 10/10
seberla 2018 dec. 31. - 16:42:38 Előzmény Xxy92
pont ezt akartam mondani, hogy mindenképpen meg kell nézni ezt a remek filmet, de nem ma!
10/10
Nótárius 2018 dec. 22. - 00:36:33 10/10
Ennek a megrázóan nagyszerű filmnek az itteni bejegyzéseit végigolvasva, úgy látom, hogy ez néhányaknál, mintegy morális lakmusz-papírként is, kimutatja az immoralitást. Ezen esetekben, nagyrészt nem is érdemes a kérdéses megnyilvánulások tartalmával vitatkozni, hiszen gyakran már maga a "stílus", a szóhasználat is egyértelmű jele a tényekkel szembefeszülő koncepciós zártságnak, indulatnak.
Xxy92 2018 dec. 20. - 20:26:37
2018. december 31. (hétfő)
22:00
Mozi+

Érdekes időpont-választás egy alapvetően akciófilmekre specializáldott csatornától, de nem kizárt, hogy ez lesz a szilveszteri programom : )
filoszemitabéluska 2018 dec. 02. - 08:23:33
Normális ember értetlenül áll olyan jelenségek előtt, hogy akad olyan egyed, aki képes élvezettel letépkedni embertársa körmeit. Zimikét olvasván, aki lassú kínhalált szánna ellenségeinek, már nem csodálkozom annyira. És volt olyan időszak országunk történetében, amikor a zimikék zavartalanul kiélhették szadista ösztöneiket. De természetesen nem kell állandóan a múlttal foglalkozni. Most már csak az a kérdés, mi volt korábban 1944, vagy 1951?
bekukkancs 2018 nov. 30. - 19:20:03
A hozzászólásokból látszik,hogy még ezt a filmet is sikerült félreértelmezni sokaknak a nagy fröcsögés közepette. A film azoknak fricska akik az elmúlt évtizedekben folyamatosan antiszemitizmust szörcsögve és ezzel állandó ellenségeskedést és gyűlölködést szítva még arra sem voltak képesek,hogy
azokról az emberekről megemlékezzenek ,akik saját életüket kockáztatva mentettek meg másokat.
Ennek a nem kevés embernek állít emléket,mivel akiknek hálát kellett volna rebesgetni,azok számára a nácizás és holokausztozás még hetven évvel később is lényegesen fontosabb,mint a hála,hogy megmentették őket.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu