Koncert

Bizet: Carmen - koncertszerű előadás

Karel Mark Chichon karmester
Elina Garanča előadó
Balga Gabriella előadó
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2021. június 30. (szerda) 19:00
Ár: 7000, 12900, 16900, 21900, 24900 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Elīna Garanča (Carmen), Jean-François Borras (Don José), Dalibor Jenis (Escamillo), Balga Gabriella (Micaëla), a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara; vez.: Karel Mark Chichon


Amióta az operaműfaj létezik, legfőbb témája a szerelem. A 19. századi repertoár mindkét alaptípust elénk állítja: a felemelő, tiszta és nemes érzést éppúgy, mint a mélybe rántó, démoni szenvedélyt. Ez utóbbi paradigmatikus ábrázolása minden idők egyik legnépszerűbb operája, melynek címszerepe, a féktelen temperamentumú, büszke sevillai cigánylány minden mezzoszoprán szerepálma, nagy énekesi és színészi feladat. A Müpa produkciójában Carment korunk egyik legnagyobb sztárja, a Metropolitan lett dívája kelti életre.


Francia létére Bizet megejtően hiteles spanyol koloritú dallamokkal teremtette meg a Carmen egzotikus atmoszféráját. Ezek a melódiák jelenítik meg az érzékiséget és a szenvedélyt: az opera izgatott-torokszorító hangulatának legfontosabb összetevőit. Az 1875-ben bemutatott mű, amelyet a verizmus előfutárának tekintenek, seregnyi slágerré lett spanyolos részletet tartalmaz - aligha véletlen, hogy egy született spanyol muzsikus, Pablo de Sarasate ezek felhasználásával alkotta meg népszerű Carmen-fantáziáját. A nemzetközi előadói gárdában Don Joséként a francia tenort, Jean-François Borrast köszönthetjük, akit ebben a szerepben az előző évadban a Marseille-i Opera foglalkoztatta, a Metropolitanben pedig 2014-ben debütált beugrással, amikor Jonas Kaufmannt kellett helyettesítenie. A torreádort a szlovák Dalibor Jenis szólaltatja meg, akit Európa vezető teátrumaiban főleg Verdi- és Rossini-szerepekben lehet látni-hallani, Micaëlát pedig a kiváló magyar énekesnő, Balga Gabriella kelti életre, aki 2012 óta a Magyar Állami Operaház magánénekese. Az est abszolút sztárja a címszerep megformálója, Elīna Garanča Bécsben és az Amerikai Egyesült Államokban folytatta tanulmányait. Mozarttól Massenet-ig, Rossinitől Saint-Saënsig számos stílusban otthonos, Nikolaus Harnoncourttól Paavo Järviig sok jelentős karmesterrel dolgozott. A Müpa koncertszerű előadása „családi produkció”, hiszen a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara élén az est brit-gibraltári karmestere, a hajdani bécsi Leopold Hager-növendék, Karel Mark Chichon a magánéletben a címszerepet alakító énekesnő férje.