A nyolcadik utas: a Halál

Bakancslistához adom
Alien
15 éven aluliak számára nem ajánlott angol-amerikai horror, 117 perc, 1979

Értékelés:

723 szavazatból
Szerinted?

A Nostromo űrhajó a hazatérés helyett a képernyőn villogó pont nyomába ered. Váratlan küldetésük egy kihalt bolygóra vezeti őket, ahol egy elhagyott űrhajót találnak, belsejében számtalan, tojás alakú kapszulával. Miközben óvatosan próbálják feltárni az űrsikló titkát, az egyik tojásból hirtelen kirobban egy lény és rátapad Kane (John Hurt) arcára, aki teljesen megbénul. Miután Kane visszanyeri az eszméletét és csatlakozik a többiekhez, megdöbbentő dolog történik. Kane testéből egy szörny kel ki, amely sorra végez az űrhajósokkal. Ripley (Sigourney Weaver) azonban nem törődik bele a halálba.
Bemutató dátuma: 1981. január 15. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
gergely1999@iclud.com 2020 dec. 30. - 11:35:51 10/10
Nekem a kedvenc filmem!10/10
9/10
E_Zsolesz 2020 aug. 31. - 21:07:28 9/10
Címekkel kapcsolatban: a bővített változatok behozatalával a TV-forgalmazásban is történt egy váltás és forgalmazási adatokba bekerült az Alien. Mármint Alien 1-2-3-4. Illetve tulajdonképpen a 4. rész magyar címe által már 23 évvel ezelőtt visszamenőleg így módosultak a forgalmazói adatok az InterCom-nál, de mégsem nyúlt hozzá a korábbi részekhez és nem adott szabad kezet a TV-knek sem. Ami pedig már akkor jogi katyvasz volt, mivel A végső megoldás után Alien 4. következik. Jelenleg az új forgalmazó szabad kezet adott a TV-csatornáknak, ám még nagyobb katyvasz lett belőle. :D Alien-es cím meghagyásaként lehalkították a magyar címet. No de nálunk a második rész Alien 2. és olvasva Aliens-t látunk bármiféle magyar cím nélkül, illetve az Alien 3. helyett Alien Köböt látunk kiírva. Na most az Alien 4-et pont nem láttam az utóbbi időszakokban. Nem tudom, hogy annál meghagyták-e a narrációt. Pedig egyedül pont e félresikerült filmnek stimmel 100%-kal a címe. :D Ehhez inkább tényleg hozzá sem kellett volna nyúlni vagy új narrációt kéne létrehozni. Azonban utóbbit valószínűleg az InterCom nem engedi, mert hanganyaghoz joga van és csak úgy belenyúlni nem lehet. De szerintem annyiból lényegtelen, hogy mi így is kedvünk szerint nevezzük. Pl. az Aliens valakinek Alien 2., míg másnak eredetileg Aliens marad és akkor a következőt sem nevezi 3. résznek. :-) Sajnos túlbonyolították még annál is, mint amilyen helyzet volt.
9/10
DoctorMorreau 2020 aug. 13. - 03:57:44 9/10
Nagyon jó film, alapmű ebben a kategóriában.
Nagyon jól van fényképezve, a film a színekkel, árnyékokkal is kifejező.
A szereplők jók, nem a mai kigyúrt, túl szép, hanem természetes karakterek

SPOILER

A bolygó és a "kaptár" nagyon jól megvolt csinálva, igaz nagyon sok kérdést nyitva hagyott, amire a későbbi részekben sem kapunk igazán választ.
A film gyengéje a finis, azt valóban kicsit jobban is megoldhatták volna8/10
offtopic
Midnight67 2020 máj. 27. - 15:26:44 8/10 Előzmény Tiberio
Fontos információ, mert már aggódni kezdtem...:) Köszi!
10/10
Tiberio 2020 máj. 27. - 15:22:25 10/10 Előzmény Midnight67
Ja, ha Neked ez a fontos:

Igen, Jonesy megmenekült.


8/10
offtopic
Midnight67 2020 febr. 05. - 13:17:07 8/10 Előzmény BBali06
Jaj de jó, máris jobb napom van.:) Köszi!
BBali06 2020 febr. 05. - 07:35:11
Igen megmenekült, a második részben szerepel is.
8/10
Midnight67 2020 febr. 04. - 00:03:13 8/10
Kis híján elaludtam rajta, így nem mindenre emlékszem, de biztos bennem van a hiba (vagy az, hogy fárasztó napom volt, vagy az, hogy sokkal rémisztőbbnek tűnt emlékeimben). Nem szeretném újra megnézni, de nagyon aggódom, vajon a cica megmenekült-e??
8/10
offtopic
Midnight67 2020 febr. 03. - 21:37:29 8/10
Most már muszáj felelevenítenem ez az alkotást. Cirka 25 évvel ezelőtt szó szerint a falra másztam tőle, de a párom imádta és rendszeresen hódolt is eme szenvedélyének ( VHS-ről). Én meg még hallgatni sem bírtam, hátat fordítva a tv-nek próbáltam minél jobban a falra préselődni.:) Nem bírtam a horrorfilmeket. Most sem a kedvenc műfajom, de a klasszikusokat legalább egyszer megnézem (ahogy A Dolog c. filmet is). Úgyhogy most ezzel is ez történik (ha másért nem, legalább a macsek miatt), kíváncsi leszek, most hogyan tudom értékelni.
10/10
Attila1616 2020 jan. 04. - 20:14:44 10/10
Alien filmet amikor moziban vetítették akkor születtem!
A filmet sokkal később láttam,de így is a legjobb!!!
7/10
sawyerx 2019 aug. 28. - 20:33:36 7/10
Sikerült megnézni a rendezői változatot, ami érdekes módon nem hosszabb, hanem rövidebb az eredetinél. Megértem, hogy a rendező úr megvágta, a moziváltozatban bőven akadt felesleges időhúzás, így emészthetőbb, bár a végén Ripley 15 perces mászkálása fel-alá még így is kurva unalmas. Van pár érdekes plusz jelenet, amik igen bejöttek, de nem lövöm le a poént. Hangulat csillagos ötös, a karakterekből többet is ki lehetett volna hozni (néhány résznél ordenáré gagyi a dialógus, az alien kikelése előtti jópofizásnál főleg). Az alien addig jó, ameddig nem mutatják, a többi részben sem félelmetes, de ebben pláne röhejes, mert látni, hogy egy fószer van beöltöztetve, az űrbelövésnél meg valami lufi bábu lóg a kötélen...
Jó film, elgondolkodtató, mire voltak képesek anno a filmesek low budgetből, CGI nélkül, bárcsak több ilyen film lenne a mai szuperbaromságok helyett. Egyébként A nyolcadik utas: a Macska.
10/10
comment.elfy 2019 aug. 11. - 15:18:53 10/10
10/10 Nem tudom megmondani, hányszor láttam. Jó példa arra, hogy CGI nélkül is lehetett látványos és izgalmas filmet készíteni. A második része pedig még ennél is jobb :)
7/10
King Diamond 2018 dec. 26. - 22:31:14 7/10
A Halloween-széria után úgy döntöttem, ideje megnézni egy újabb kultikussá vált sorozatot is, így megvettem Blu-rayen az Alien steelbook, fémdobozos gyűjteményt, aminek tartalma az eredeti 4 rész mellett a Prometheus és az Alien-Covenant is. Az első négy filmnek a theatrical változata mellett rajta van a kibővített/rendezői változat is, ezeknél én a bővítettet néztem. Én ebből a szériából a Prometheus kivételével még egyik részt sem láttam korábban. Viszont, szerintem láttam még valamelyik Alien vs. Predator részt is, amit szintén meg fogok nézni, a Ragadozó részekkel együtt, miután teljesen végeztem az Alienekkel (ma néztem meg a negyedik részt, holnap következik a Prometheus és az Alien-Covenant). Gondoltam, hogy sok érdekesség és hozzászólás lesz mind az IMDb oldalán, mind pedig itt, így elolvasgattam őket, igaz, ha a többi résznél is hasonló lesz a helyzet, ott már nem biztos, hogy lesz türelmem hozzá.
A véleményemben, mint legtöbbször eddig is, próbálok objektív is maradni, a szubjektív gondolatok mellett.

SPOILER IS LEHET BENNE!!!
Először mindjárt azzal kezdeném, hogy a négy részből nekem eddig a Bolygó neve: Halál tetszett a legjobban, utána pedig az első, harmadik és negyedik körülbelül azonos szinten van számomra. Érdekes, hogy egyik filmben sem hangzott el eddig magyar cím, csak a végén, a stáblista után volt kiírva az a magyar hangokkal együtt, mivel az sem hangzik el a stáblista alatt (ahogy mostanság szokás). A Blu-ray lemezeken a Menszátor Magdolnás szinkronok vannak rajta, amivel nekem egyébként komolyabb problémám egyik résznél sem volt.
El tudom képzelni, hogy ez a film annak idején, 1979-ben, 1980-ban, stb. moziban megnézve mekkora élmény lehetett. Nem volt még internet, alig lehetett tájékozódni/informálódni a megjelent filmekről, úgy ültek be az emberek a moziba, hogy előtte maximum a film plakátját látták, esetleg, ha volt már műsorújság, ott olvashatták a tartalmát is. Állat lehetett, biztos brutális élményekkel gazdagodhattak az emberek ily módon. Én hiába csak most néztem meg ezt az 1979-es filmet, nem fogom azért leszólni/lepontozni/negatívumokat felróni neki, mert "csak" most láttam és mai szemmel már nem annyira kemény, vagy nem állná meg a helyét a mai fiatalok körében/korban. Mert ez egy hülyeség.
Az első Alien film, a Nyolcadik utas: A Halál az egyik kedvenc filmemet juttatta sokszor eszembe, ami igencsak hasonló témájú, John Carpenter 1982-es Dolog című filmjét. Valószínűsítem, hogy ha nem azt a filmet látom előbb, hanem ezt, akkor jobban tetszett volna ez, így viszont nekem a Dolog hangulatát, atmoszféráját, feszültségét nem tudta überelni. Ez a film is remekül bemutatja a klausztrofób hangulatot, ami végig átjárja azt, a feszültségkeltése/teremtése zseniális, egyből bele tudja magát az ember élni a történtekbe. Az űrhajó, mint helyszín szintén remek választás (és nagyon jól meg is volt csinálva, ábrázolva), de nekem az antarktiszi bázison játszódó Dolog még ennél is ötletesebb volt egy kicsit. Az idegen lény, amiről itt nem sok mindent tudunk meg, látni is alig látjuk, meglehetősen félelmetesre és undorítóra lett megcsinálva, az egész költési folyamata nagyon ötletesen lett kivitelezve, a gyilkolásai nem kevésbé. Az, hogy a szájából nyílik/kijön még egy kisebb száj/szörny, szintén rendkívül ötletes. És ugye itt nem CGI volt, hanem jelmez.
A történet, ahogy halad előre, egyre inkább magában hordozza a vészjósló elemeket és végkifejletet, kezdve az elsőre segélyhívójelnek vélt üzenet észlelésével, az idegen űrhajó és a tojások megtalálásával, majd pedig Kane behozatalával/beengedésével az űrhajóra, miután az arcára rámászott a facehugger.
A színészek jók, Sigourney Weaver még ugyan dögös volt ebben a részben (de amúgy a többiben sem volt kevésbé az). Több, ismert színész is szerepelt benne: Ian Holm, John Hurt, Tom Skerritt, Harry Dean Stanton, Veronica Cartwright. A filmben van egy-két jelenet, aminél nem pontosan értettem, hogy miért így történik, a vége pedig kicsit vicces volt, ahogy az Alien ott fekszik a mentőkabinban és nem akar kijönni onnan, mikor Ripley elbújik előle a kapszulába. Itt ugye egy idegen volt, ami a második részben meghatványozódik, a harmadik részben megint csak egy van, a negyedikben pedig megint jóval többen vannak.
Ennél a résznél nem számottevő a rendezői változat bővített jeleneteinek hossza és aránya. Jó film, az kijelenthető, de nekem a Dolog jobban tetszett és nem tudom, hogy rendszeresen újranézem-e ezt a szériát a későbbiekben. Most úgy gondolom, hogy nem hiszem.
7/10
9/10
szucsgyula 2018 okt. 26. - 14:34:56 9/10
Megunhatatlan, korszakos klasszikus! (bár nekem A bolygó neve: Halál jobban bejött)
10/10
DireStraits 2018 szept. 20. - 21:53:12 10/10
Szerintem is top 1 film. '79-es és még ma is korszakalkotónak számít. Ebben a kategóriában alig van hasonló párja, talán a Carpenteres Dolog.
10/10
bekukkancs 2018 szept. 15. - 22:19:41 10/10
Még ma is messze megállja a helyét,már csak azért is mert
közel ilyen jó film nincs ebben a kategóriában.
(a folytatások a nyomában sincsenek)
Logikailag is tökéletes,sehol semmi ellentmondás.
A szereplők a képzeletbeli helyzetnek megfelelően viselkednek,
nincsenek idegesítően hülye reakcióik.
Végig izgalmas,leköt,tartja a feszültséget.
A nyíllal való lövés a végén a leggyengébb pontja a filmnek.
Ezt már kihagytam volna. Jogos az átlag 9 pont.
széphalmi 2018 júl. 17. - 11:49:53
Igen
vino-et-veritas 2018 márc. 21. - 09:05:53 Előzmény UncleSam
NEM!
Több országban is "Nyolcadik utas" címmel is ment (IMDB).
A címadás fontos egy-egy filmnél (pl. helyi szokások, egyáltalán megértik-e, piac, stb.), így a nagy forgalmazók erre odafigyelnek (mégha néha félrefordítás vagy hülyeség jön ki belőle). Persze egy ZS kategóriás vígjátéknál ez könnyebb. Viszont az "átkosban" itthon jobban belenyúltak a címekbe ("filmátvételi bizottság").
Egy példa a "Les Visiteurs", ami a legtöbb országban ennek megfelelő címen ment és nem "Jöttünk, láttunk, visszamennénk" címmel futott, mint itthon. Még a francia "alcíme" sincs a közelében ("Ils ne sont pas nés d'hier"). Itt lehet, hogy szabadabb kezet kapott a magyar forgalmazó, mert ilyen cím ("A látogatók") senkit sem csábított volna a magyar mozikba...
10/10
UncleSam 2018 márc. 20. - 23:35:22 10/10
Angol címe: Alien
Szokás szerint kapott egy magyar címet. Hogy jó-e ez, arról lehet vitatkozni. Néha még frappánsabb is mint az eredeti. Ez is beivódott a köztudatba, és már csak így emlegetjük.

A lényeg:
Azon egyébként elgondolkozott valaki is, hogy valójában a nyolcadik utas Ripley macskája és az Alien csak a kilencedik? Gondolom mivel a legénység 7 fő ez zavarhatta meg akkoriban a címadót.
7/10
sawyerx 2017 ápr. 02. - 17:36:35 7/10 Előzmény Hellas 1903
Elismerem, hogy kultfilm, alapmû, de emellett valóban unalmas. Eltelt 40 év, azóta születtek ennél lebilincselõbb alkotások ugyanebben a témában. 2-3 évente újranézem, hátha akkor jobban lebilincsel, de nem, hiába szeretem a lassú filmeket.

Amik miatt nem jön be (és mindig is a Ragadozó marad a klasszikus favorit kettejük közül):

- nem természetes párbeszédek, túljátszás, túlpicsogás, amihez aztán lehet, hogy a magyar szinkron rátett egy lapáttal
- az alien gagyi, lerí róla, hogy egy bábu vagy egy beöltöztetett ember, fõleg a végén, mikor kilövi az ûrbe Ripley
- az alienes részeknél alig mutatják láthatóan a történést
- sok üresjárat, fõleg amikor a rejtélyes ûrhajót kutatják, és amikor a végén Ripley mászkál (gondolom, emiatt is vágtak ki jócskán a rendezõi változatból)
- a sztori alapján nem tudom eldönteni, hogy az alien egy okos, fejlett lény, vagy egy agyatlan, csakis az ösztöneire hallgató vadállat
- az azóta is megszokott horrorfilmes logikátlan viselkedés
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu