Személy

Will Smith

színész, producer, szereplő
Született: 1968. szeptember 25. (55 éves) (Amerikai Egyesült Államok, Philadelphia, Pennsylvania)

Willard Christopher "Will" Smith, Jr. igen sokrétű tehetség, film- és tévésztár, zenész és producer is egyben. Az 1980-as évek végén tűnt fel The Fresh Prince rapper néven. Népszerűsége 1990-ben nőtt meg drámaian, amikor is szerepelt a népszerű Kaliforniába jöttem című televíziós sorozatban. A show hat évadot futott, majd Smith átváltott a televíziós filmekre, és azóta is számos kasszasikerben szerepelt. Az igazi nagy áttörést az 1995-ös Bad Boys akciófilm hozta. A szórakoztatóipar egyik legviccesebb figurájából az akciófilmek egyik legszexisebb hősévé vált. A következő évben A Függetlenség napja című sci-fiben láthattuk újra. A film még egy Oscar-díjat is bezsebelt. 1997-ben a Men in Black - Sötét zsaruk című filmben együtt dolgozott Tommy Lee Jonesszal és Barry Sonnenfeld rendezővel. Smith a film fődaláért Grammy díjat is kapott.


Hollywood egyik legnépszerűbb színészeként Smith rengeteg szerepet kapott. A Robert Redford által rendezett Bagger Vance legendája című filmben nyújtott alakításáért az NAACP a legjobb színész kategóriájában jelölte díjra. Ezt megelőzően a Vadiúj vadnyugat főszerepét játszotta el, és a filmzene platinalemez lett. Smith A közellenség című filmben is játszott, amelynek Jerry Bruckheimer volt a producere. Smith visszautasította Neo szerepét a Mátrixban, hogy elkészíthesse a Vadiúj vadnyugatot. Bár a film Arany Málna-díjat kapott, Smith azt nyilatkozta, nem bánta meg döntését, mert véleménye szerint Keanu Reeves megfelelőbb volt a szerepre. Karrierjének egyik legnagyobb kihívása a 2001-es Ali című filmben való szerepe volt, amely a legendás bokszoló, Muhammad Ali életét mutatta be. Alakításáért Smith-t Oscar díjra is jelölték.


2003-ban újra a detektív, Mike Lowrey bőrébe bújt a Bad Boys 2. - Már megint a rosszfiúk kedvéért. Az Isaac Asimov művei nyomán készült Én, a robot tudományos-fantasztikus filmben szintén rendőrnyomozót alakít. Fiával, Jaden Smith-szel, három filmben is együtt dolgoztak; 2006-ban A boldogság nyomában, 2010-ben A karate kölyökben, - producerként - majd 2013-ban A Föld után című sci-fiben. A boldogság nyomában filmdrámáért ismét Golden Globe és Oscar díjra jelölték. A drámai hangvételű Hét élet című filmben Ben szerepét keltette életre. Olyan híres színészekkel dolgozott együtt, mint Rosario Dawson és Woody Harrelson. Egy igencsak hosszas szünet után Will Smith újra nekivágott a színészkedésnek.


A 2015-ös Sérülés című drámában Dr. Bennet Omalu szerepében láthattuk a filmvásznon, alakításáért Golden Globe-ra jelölték. A történet középpontjában egy amerikai focicsapat áll, melynek játékosai komoly agyrázkódást és súlyos sérüléseket szenvedtek el játék közben. A film azt mutatja be, hogy a maradandó károsodást szenvedett játékosok önhibán kívül keletkezett sérüléseit a Nemzetközi Futball Szövetség hogyan próbálta meg letagadni. A film igaz történeten alapul. A Focus: A látszat csal című film után 2016-ban ismét Margot Robbie-vel hozta össze a sors, ugyanis egy filmben kaptak szerepet, a Suicide Squadban. Még ebben az évben szerepet kapott a Váratlan szépség című filmben. 2017-ben a Bright című filmben láthatta a közönség Scott Ward szerepében.


Érdekességek: Az első hip-hop előadó, akit Oscar díjra jelöltek. 1995-ben a Holnap Férfi Sztárja címet ajándékozta neki a NATO/ShoWest nevű szervezet, amelyet 2002-ben már az Év Férfi Sztárja Díj követett. 1997-ben a Box Office Eredmény Díjat kapta meg, és 1999-ben az NCAAP az Év Előadójának szavazta meg. Még 2005-ben Smith bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe, amiért 24 órán belül részt vett A randiguru három premierjén is, Londonban, Manchesterben és Birminghamben. A Live 8 koncert philadelphiai színpadán ő volt a házigazda, majd fel is lépett DJ Jazzy Jeffel. Folyékonyan beszél spanyolul. Kevesebb mint egy perc alatt képes megoldani a Rubik kockát.

  • Golden Globe-díj (2022) - Legjobb színész - drámai kategória: Richard király
  • MTV Movie Awards (2002) - Legjobb férfi főszereplő: Ali
  • Oscar-díj (2022) - Legjobb férfi főszereplő: Richard király
  • Golden Globe-díj (2016) - Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Sérülés
  • Golden Globe-díj (2007) - Legjobb színész - drámai kategória jelölés: A boldogság nyomában
  • Golden Globe-díj (2002) - Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Ali
  • Oscar-díj (2007) - Legjobb férfi alakítás jelölés: A boldogság nyomában
  • Oscar-díj (2002) - Legjobb férfi alakítás jelölés: Ali

Hozzászólások

1/10
kinguci18k 2019 ápr. 01. - 09:19:26 1/10
Gyerekként,fiatalként egy idióta,drogos,anorexiás,beképzelt majom volt.-Ekkor nem szerettem.
Aztán felnőttként több jó filmje is lett( Bad Boys,I Robot,Hancock)-Ekkor bírtam mint színészt.
Manapság meg egy önelégült,beképzelt majom.Aki azt hiszi,neki mindent szabad.-Jelenleg sem bírom.
4/10
IDS 2019 febr. 06. - 09:58:29 4/10
Egy középszerű, nyálas ripacs.
Szinte garantált, hogy még egy jó forgatókönyvből is a legrosszabbat hozza ki.
Querelle82 2018 nov. 04. - 18:52:14
Abszolút középszerű filmvászonbéli szakmunkás. Viszont akkora arca van, mintha Laurence Olivierrel egy lapon emlegetnék.Színésznek én eleve csak olyan embert tartok, aki színpadon is fellép.Itt persze kinyalták a seggét.A zsaruk is csak lapítottak amikor a Lánchíd tetején ugrált mint fing a gatyában. " Ez nem tiltott ".Utána meg persze lezárták a hídpillér tetejére vezető utat.Külön tárlatvezetést kapott a Frida kiállításra is záróra után.Kapták volna be azt a fekete túrós kékeres farkát.
_goldie_ 2018 aug. 27. - 15:50:44
Will budapesti produkciója a Lánchíd tetején drónról 1 percben https://www.youtube.com/watch?v=EReEy06C3tg
10/10
Bubus53 2017 okt. 03. - 13:53:07 10/10
\"Egy igencsak hosszas szünet után Will Smith újra nekivágott a színészkedésnek.\" Ez a szünet vajon mikor volt???????
10/10
nikato 2017 szept. 14. - 09:11:26 10/10
Sótonyi Gábor hangja sokkal jobban illene hozzá, mint Kálid Artúré.
10/10
Viharsziget 2017 febr. 22. - 19:59:39 10/10
Bûn, hogy nem kapott még Oscar-díjat!!!! Nagyon tehetséges színész, mindent tökéletesen el tud játszani, jó akciófilmben, az érzelmes szerepek meg iszonyat jól állnak neki!
Petya_012 2015 szept. 25. - 09:56:31
"Smith a Bad Boys elsõ részében is szerepelt. " A másodikban is!
filmimádóó 2014 júl. 11. - 16:03:33
Szerintem jó szinész, sok filmjét láttam már.
palinkas99 2013 jún. 02. - 15:17:19 Előzmény Crush
Üdv!

Engem érdekelne az alárírás, esetleg kaphatnék róla egy képet?
Crush 2012 máj. 31. - 11:13:40
Eladó eredeti Will Smith aláírás, amit Londonban kaptam tõle személyesen! Ha érdekel, írj privit!
xzibit2010 2012 márc. 09. - 00:50:38
pl a Csúcsformában is elég sikeres lett sztem a maga nemében! :D
De ezt inkább Jackie topicjába folytasd! XD
greeen 2012 jan. 26. - 22:16:57
Amit még ide megemlítenék Chackie Chanról,hogy valóban hatalmas sztár abban a szórakoztató mûfajban amit felépített,igaz Amerikában sosem sikerült a keleti sikereit megközelíteni,mert nagyon fanyalogva fogadják a filmjeiben a humorokat és egyes giccses jeleneteket!Nem igazán képzett színész de feltudta építeni a hosszú évek alatt.Sõt nem is igazán tanulta.Az olvasás és az írás nem az erõssége, ezért gyakran mások fogalmaznak helyette írásban.De nyilván nem is akarja ezt titkolni.Egyszer úgy nyilatkozott, hogy a legnagyobb hiba, amit elkövetett az, hogy nem helyezett kellõ hangsúlyt a tanulásra.Emiatt oktatási intézményeket hozott létre szerte a világon.Szóval igen.Egy rendkívül értékes ember.De nem a Kelet legnagyobb színésze.És most mi jön.Soroljam fel a kelet legnagyobb színészeit?:)na ne fárassz hehe
greeen 2012 jan. 26. - 21:45:48 Előzmény xzibit2010
Elõször is mint a legtöbb és teljesen helytálló kritikák is megemlítik a gyerek anorexiás majdhogynem kórosan sovány teljesen alkalmatlan fiziológiailag a szerepre!Véletlen sem kell egy tömzsi vagy izmos alkat,de a gebeség és a damil testszerû alkat a szûrrealitás határát súrolja!Mint ahogy a mozgása is!Most azt akarod mondani elég viccesen ,hogy ha de lett volna akkor kit tennék a helyére,mintha egyszerûen az a hihetetlen véletlen állna fenn, hogy a Smith házaspár producerkedik egy film felett (Anyagi javak megteremtése irányítása,szervezése mittomén) és óriási mákkal ép a fiuk a legalkalmasabb erre a szerepre.Itt már nem is értem hogy merül fel benned ez a kérdés hogy kit kellene helyette!Nem neveket kell említeni mert 12 évesek nem rendelkeznek Golden Glob, vagy Oscar díjjal de létezik rengeteg gyerekszínész sorozatokban.Nem név szerint hanem castingolva keresik a gyerekszínészeket.Több ezer van hidd el.Több száz amerikai tinisorozatban tömegével,akik színésznek is készülnek nem csak alátesznek egy filmet.Parttalan vita lenne mert nem érted!Visszatérve Chackie Chanra.Ezen Õ nevetne a legnagyobbat amit itt beszélsz!Mert Baromság!Kelet legnagyobb színésze?Kikérné magának a drámai színészek nevében.Ne legyél már ennyire laikus.Õ Maga is fõleg kaszkadõrnek, harcmûvésznek,vállalkozónak, rendezõnek, forgatókönyvírónak nevezné magát,de legkevésbé sem hatalmas színésznek!Szórakoztató mûfajban popcorn moziban ez bõven elég.És pont azért is mondtam dicséretes tõle,mert most öreg korára ,mert ugye közel 60 éves ,egyre inkább tényleges színészi ,vagyis drámai szerepkörökben is megmutatkozik!De valószínûleg A "kelet legnagyobb színészének" ahogy te felpredesztinálod,nem lesz sem Golden Globe,sem Oscar díja!De talán jelölése sem!Bár Úgy gondolom összejöhet neki öreg korára,mert igenis ebben a filmben valóban látszott a színészi teljesítmény is!
xzibit2010 2012 jan. 26. - 19:15:28
DE ha lett volna te kit tettél volna a helyére?
Sztem mindenki várva várta Will SMith fiának debütálását!

Jackie meg egy baromi jó színész, max az õ filmjeit nem szereted! :)
A kelet egyik, ha nem a legjobb színésze!
greeen 2012 jan. 26. - 16:44:03
Te most komolyan beszélsz?Itt casting sem volt a tinisztár szerepre!Hát nem érted Hogy apja anyja a film producere?!Úgy mondod mintha a kölök lenne a legalkalmasabb!Az Apu meg Anyu csinál egy filmet a fiának!Mintha neked lenne annyi lóvéd hogy ezt adod karácsonyra a gyerekednek.Hogy legegyszerûbben értsd!Itt nem neveket kell mondani hogy ki lenne alkalmasabb mert nyilvánvaló hogy rengeteg lenne de ez az opció fel sem merül ilyenkor ha a szülõk csinálnak egy filmet a gyereknek!Jackie meg lehet 50 éve színész de nem egy nagy színész.Sokkal inkább bohóc,és néha ripacs aki mennyiségre gyártotta a filmeket!És Éppen ezért megjegyzendõ itt éppen jól alakít!Mert tud õ nagyon is jó lenni!És még véletlen sem akarom leszólni!
xzibit2010 2012 jan. 26. - 14:41:38 Előzmény greeen
sok jobb tinisztár? Kit tettél volna be aki 13-14 éves? :D
Mondj pár nevet, lécci! :)

A jó az nem egyenlõ a fantasztikus és egyéb jelzõkkel.
Jó film volt, de semmi több. Nem kiemelkedõ alkotás.
Jackie meg mivel már 50 éve sztár, nyilván mindenki rá emléxik.
De jobb volt ez mint az eredeti film.

A jó film nálam is ezt jelenti mint az imdb-n:
Ratings: 6.2/10 from 47,446 users
greeen 2012 jan. 12. - 16:58:49 Előzmény xzibit2010
Jól írtad.Mármint hogy a kölyök baromi jó volt "szerinted".Mert amúgy a filmben egyetlen jó alakítás volt,az kivételesen Jackie Chan.A Kölyök egy giccses értelmetlen 15 kilós szürreális választás volt.Ahol a belevitt lezserségétõl még a tenyér is viszketett!De Hát nincs mit tenni,totál alkalmatlan fiziológiai jellemzõk ellenére is neki ott volt a szerep tálcán kínálva,még ha több ezer sokkal kompetensebb tinisztár is lehetett volna!Ez ebben a szomorú,és egyben teljesen érthetõ is!Ha Apuci és Anyuci a film producere ne jöjjünk már azzal hogy amúgy a gyerek tök jó volt,mert ez baromság!Szerinted jó volt ,még egyszer mondom ezt nagyon jól írtad!
xzibit2010 2012 jan. 12. - 01:12:57
Mert mondjuk Jaden a Karate kölyökben baromi jó volt sztem.
Elsõ szerepnek tökéletes alakítás.

A lánya meg a zenei mûfajban "domborít"!

Az asszony meg a producere, ill néha színészkedik is.


Sötét zsaruk 3. (post-production) 2012
Bad Boys 3 (announced) 2015
10/10
pillangókisasszony 2012 jan. 09. - 05:12:21 10/10 Előzmény greeen
Nagyon futtatja a családját,fõleg a kölykeit.Na de minek ?
Összes hozzászólás