Személy

Steven Spielberg

executive producer, rendező, producer
Született: 1946. december 18. (71 éves) (Amerikai Egyesült Államok, Cincinnati, Ohio)

Értékelés:

202 szavazatból
Szerinted?

  Születési név: Steven Allan Spielberg

  Amerikai filmrendező, producer, KBE (a Brit Birodalom lovagja), a legsikeresebb filmrendezők egyike.

  Már 16 évesen díjat nyert egy 22 perces kísérleti filmjével (Big), melynek forgatókönyvét nővére írta. A filmet be is mutatták az Atlanta Film Festival-on, melynek hatására a Universal Studios hét évre kötött szerződést a fiatal rendezővel. Első, egészestés mozifilmje az 1974-es Sugarlandi hajtóvadászat volt, mely még Európában is elismerő kritikákat kapott. 1975-ben megrendezte a Cápa című nagysikerű filmjét, mely 3 Oscar-díjat is nyert. 1984-ben már saját produkciós cége, az Amblin Productions fennhatósága alatt megszületett az E.T.-A földönkívüli. A korszak klasszikusainak számító alkotások még ebben az időben: Szörnyecskék; Kincsvadászok; Vissza a Jövőbe Trilógia; Roger nyúl a pácban; Flintstones; Casper; Twister, Zorro álarca; Men in Black. A stúdió olyan alkotásokban is közreműködött, mint a nálunk is futó, népszerű Vészhelyzet című sorozat.

  A '90-es évek közepén kollégáival együtt létrehozta a Dreamworks SKG-t (Spielberg, Katzenberg, Geffen), egy filmstúdió komplexumot, mely néhány éves létezése alatt olyan sikeres filmeket hozott létre, mint az Amerikai szépség; Cool Túra; Csibefutam; Z, a hangya; Amistad; Shrek & Shrek 2; Számkivetett; Gladiátor; A kör; Terminál; Cápamese; Madagaszkár vagy a Világok Harca.

  Filmjeiben néha erős érzelmi töltetű témákat érintett, mint a holokauszt borzalmai a Schindler listájában, a rabszolgaság az Amistadban, a háborús viszontagságok a Ryan közlegény megmentésében és a terrorizmus a Münchenben.

  Spielberg legtöbb filmje óriási pénzügyi bevételeket produkált. Filmjeinek gyakran ő volt a saját producere is Kathlen Kennedy és Frank Marshall mellett.

  Vélemény:


  2015. október 16. 22:50
  Világbajnok 😊

  2013. december 19. 21:28
  Utólag is Boldog Születésnapot! :)

  2013. december 18. 18:28
  Happy Birthday!!!

  Összes hozzászólás